Nowoczesna architektura
Blog związany z architekturą

Twardosc wody okresla sie stopniami niemieckimi

Posted in Uncategorized  by admin
August 14th, 2018

Twardość wody określa się stopniami niemieckimi, francuskimi, angielskimi lub w miliwalach (m val); u rias zaproponowano stopnie polskie. Zawartość 10 mg CaO w 1 l wody oznacza jeden stopień niemiecki (On); zawartość 10 mg CaC03 oznacza jeden stopień francuski (Of); 14,3 CaC03 lub 8 mg CaO – jeden stopień angielski °a; 10 mg jonów wapniowych (Ca+-+) lub 6,06 jonów magnezowych (Mg++)w 1 l wody – jeden stopień polski (Op): l,! = 2,49°f = 1,75°a = 1,40on Zależnie od stopnia twardości określa się wodę jako miękką lub twardą. Woda do picia i potrzeb gospodarczych powinna mieć odpowiedni stopień twardości. Twarda woda obniża jakość przygotowanych na tej wodzie kawy i herbaty; rozpuszczalność substancji zawartych w kawie lub herbacie zmniejsza się i napoje staje się mniej smaczne. Skutki, twardości wody najbardziej jednak dają się odczuć przy obserwowaniu zużycia mydła w gospodarstwie domowym, pralniach i fabrykach włókienniczych. [przypisy: gabloty informacyjne, mechanizm zwrotniczy, beton kontraktorowy ]

[więcej w: domy z prefabrykatów, wysokość schodów zewnętrznych, jak obliczyć zapotrzebowanie na ciepło ]

Tags: , ,

Komantarze do artykulu sa obecnie zamkniete, popros administratora strony o ich otwarcie jesli chcesz wziasc udzial w dyskusji pod artykulem. Kontakt do administracji w zakladce kontakt.(Mozliwe jest rowniez przeslanie propozycji tematow ktore mozemy uwzglednic w nastepnych naszych artykulach, bedziemy wdzieczni za wasze cenne sugestie i postaramy sie je wykorzystac przy kolejnych wpisach.)

Powiązane tematy z artykułem: domy z prefabrykatów jak obliczyć zapotrzebowanie na ciepło wysokość schodów zewnętrznych